Hoe verzorg je je tuin?

Tuinieren kan een heel lonende hobby zijn. Misschien is het een siertuin en is het onderhouden ervan je passie. Misschien gebruik je je tuin als een moestuin en geniet je ervan dat je elke dag zelf verbouwde groente en fruit kan eten. Een van de ergste dingen is dan ook dat er iets misgaat met je tuin. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je tuin goed onderhoud. De drie criteria voor zieke planten zijn: een plant die ziek kan worden, een virus of bacterie die de plant kan infecteren en een klimaat of omgeving die dit plaats kan laten vinden. Als deze drie factoren geëlimineerd kunnen worden is je tuin in principe altijd veilig, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

 

Voordat je planten koopt om in je tuin te planten is het belangrijk om te controleren in welke staat de plant verkeerd. Neem de tijd om te kijken naar de bladeren en, iets wat veel mensen vergeten, neem de tijd om naar de wortels van de plant te kijken. Zowel de bladeren als de wortels kunnen je iets vertellen over de gezondheid van de plant, maar de bladeren van de plant kunnen nog groen zijn als de wortels ongezond zijn. Daarom is het belangrijk dat je ook de wortels van de plant controleert.

 

Het is over het algemeen goed voor je tuin om compost te gebruiken. Belangrijk is hierbij wel dat je zeker weet dat je compost volledig gecomposteerd is. Bij het composteren ontstaat er genoeg warmte om ziekteverwekkers te doden, maar omdat niet elk bestanddeel van compost op hetzelfde moment composteerd, is het mogelijk dat het compost er al goed uitziet terwijl sommige delen nog ongecomposteerde delen met levende ziekteverwekkers bevatten. 

 

De manier waarop je je tuin water geeft is ook cruciaal, aangezien ziekteverwekkers vaak ook water nodig hebben om te groeien. Voor het sproeien van de tuin is het belangrijk dat je zoveel mogelijk vermijdt om de bladeren te bevochtigen en in plaats daarvan zoveel mogelijk water direct bij de wortels krijgt. Op deze manier krijgen de planten de kans om het water op te nemen en hebben ziekteverwekkers het minste kans op zich te vermenigvuldigen. Zomaar sproeien met een tuinslang is dus een slecht idee.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *