Tips om van een ongezonde verslaving af te komen

 

Er zijn veel verschillende soorten verslavingen. Zo kun je verslaafd zijn aan medicijnen, middelen of een bepaald soort gedrag. Een middelenverslaving is een verslaving

aan een drug die vaak een directe werking heeft op het beloningscentrum in je hersenen. Deze middelen kunnen ook weer onderverdeeld worden in categorieën. Zo heb je geestverruimende middelen, stimulerende middelen of verdovende middelen. Onder deze laatste categorie valt ook het middel cannabis, wat weer een verzamelnaam is voor alle softdrugs die verkregen worden uit hennepplanten. Afkicken wiet is erg belangrijk, omdat de verslaving aan dit middel negatieve gevolgen kan hebben op je leven.

Wat is cannabis? 

Cannabis is dus een verzamelnaam voor de verschillende middelen die verkregen worden uit een hennepplant, namelijk hasj, wiet en marihuana. Zo komen wiet en marihuana uit

de gedroogde bloemtoppen van de plant en hasj uit de hars van deze toppen. Al deze

soorten bevatten de stof THC, wat door het roken in je bloed terecht komt. Je kan cannabis echter niet alleen roken, maar ook drinken of eten. Zo komt de naam ‘spacecake’ je vast bekend voor en kun je in de coffeeshop ook koekjes of brownies halen waarin de drugs verwerkt is. In Nederland is het gebruik van cannabis legaal waardoor het misschien niet gevaarlijk lijkt. Echter kan cannabis zeker gevaarlijk zijn wanneer het te veel en regelmatig wordt gebruikt.

Waarom is het zo verslavend?

Mede doordat het legaal is in Nederland komen jongeren steeds sneller in aanraking met cannabis. Door nieuwsgierigheid naar het middel wordt het daardoor ook vaak op jonge leeftijd al gebruikt. Het stofje THC dat door het gebruiken van de cannabis in je bloed terecht komt, zorgt voor een ontspannen en loom gevoel. Dit is voor velen een manier om even afstand te kunnen doen van zorgen en stress en te ontsnappen uit het dagelijks leven. Ook wordt het middel veel gebruikt bij slapeloosheid. Wanneer je cannabis echter gebruikt zijn er ook bijwerkingen, zoals rusteloosheid en prikkelbaarheid. Deze bijwerkingen hebben het gevolg dat het aantrekkelijk wordt om nog een keer te gebruiken, wat de verslaving dus in stand houdt.

Wat kan je doen tegen een verslaving?

De eerste stap voor het verhelpen van je verslaving is om eerst toe te geven en te erkennen dat je een probleem hebt dat opgelost moet worden. Er is namelijk altijd hulp, maar je moet het wel zelf willen. Mocht je hulp hebben ingeschakeld zijn er meerdere dingen die je kan doen om je verslaving te verhelpen. Als eerste is het slim om de mensen om je heen in te lichten dat je bezig bent met het verhelpen van je verslaving. Deze mensen zullen je hier dan mee kunnen helpen door bijvoorbeeld te zorgen dat je niet in de verleiding komt. Hierna is naar een afkickkliniek gaan de beste optie voor je herstel. Hier zal de volgende stap zijn om je lichaam volledig te ontgiften van alle verslavende middelen in je lijf. Bij dit proces kan medicatie worden ingezet om je te helpen. Nadat het lichaam ontgift is wordt er gekeken naar een stappenplan dat ervoor moet zorgen dat je geen terugval krijgt en dat je lichaam kan herstellen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *