Psychotherapie bij een online psycholoog

Het is een van de vele vormen van psychische hulpverlening: psychotherapie. In de praktijk worden hulpverleners als psycholoog, psychiater en psychotherapeut vaak door elkaar gehaald, maar hun vakgebieden verschillen wel degelijk van elkaar. Wat is psychotherapie? En waar kan een psychotherapeut je mee helpen?

Wat is een psychotherapeut?

Het beroep psychotherapeut is in ons land een beschermde titel. Dit betekent dat je je jezelf alleen zo mag noemen als je de vierjarige postmasteropleiding tot psychotherapeut hebt gevolgd. Een psychotherapeut moet dus langer studeren dan een erkende online psycholoog en moet tijdens de opleiding ook veel praktijkervaring opdoen. 

Wat is psychotherapie?

De term ‘psychotherapie’ wordt gebruikt voor een grote variëteit aan therapievormen en is daarom lastig te definiëren. Het wordt echter beschouwd als een vakgebied tussen de psychologie en de psychiatrie in. 

Psychotherapie is bijna hetzelfde als therapie bij een psycholoog en maakt voornamelijk gebruik van vormen van gesprekstherapie. Een psychotherapeut is net als een psychiater echter ook gefocust op de medische kant van psychische problematiek. Psychotherapie focust daarom vaak op diagnosticeerbare aandoeningen, zoals persoonlijkheids-, stemmings- of ontwikkelingsstoornissen. Ook wordt psychotherapie soms ingezet tegen somatische (lichamelijke) aandoeningen.

Werkwijzen psychotherapeut

Een cliënt kan alleen in psychotherapie gaan, met een groep, als een koppel met je partner of met je familie bijvoorbeeld. De psychotherapeut onderzoekt met de cliënt samen hoe de cliënt geheel kan genezen, de klachten kan verminderen of beter met de problematiek kan leren omgaan. Hiervoor kunnen verschillende vormen van gesprekstherapie gekozen worden, bijvoorbeeld:

·        Cognitieve gedragstherapie: gaat uit van het idee dat psychische problemen worden veroorzaakt door onbewust aangeleerde, belemmerende gedachten- en gedragspatronen en focust op het doorbreken of verbeteren van die patronen.

·        Persoonsgerichte therapie: is gericht op de belevingswereld en het zelfbeeld van de cliënt en probeert hier positieve verandering in aan te brengen.

·        Systeemtherapie: houdt rekening met de invloed van de omgeving van de cliënt en richt zich op de manier waarop de cliënt beter kan functioneren in zijn of haar omgeving.

Als de cliënt hier baat bij heeft, kan de psychotherapeut naast gesprekstherapie ook specifieke methoden en technieken in de behandeling toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bewegingstherapie (psychomotorische therapie), creatieve therapie, rollenspellen (psychodrama) of zelfs hypnotherapie.

Online psychotherapie

Steeds meer mensen gaan met psychische klachten naar een psycholoog. Ook de psychotherapeut staat tegenwoordig online voor je klaar. We vertellen je graag meer over onze werkwijze in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

FAQ

Wat is een psychotherapeut?

Een psychotherapeut is gespecialiseerd in complexe, psychische problematiek. Hij of zij heeft hiervoor een vierjarige postmasteropleiding tot psychotherapeut gevolgd. Psychotherapie is vaak intensiever dan therapie bij een psycholoog.

Wat is psychotherapie?

De psychotherapie zit als vakgebied tussen de psychologie en de psychiatrie in. Het richt zich vooral op ernstige, diagnosticeerbare aandoeningen, zoals persoonlijkheids-, stemmings- of ontwikkelingsstoornissen. Psychotherapie is vaak langduriger en intensiever dan een behandeling bij een psycholoog.

Kan je online psychotherapie volgen?

Psychotherapie maakt met name gebruik van verschillende vormen van gesprekstherapie. Psychotherapie kan daarom uitstekend online worden gevolgd. Veel professionele, BIG-geregistreerde psychotherapeuten behandelen hun cliënten nu ook online.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *