5 dingen die je moet weten voor een leven met minder stress 

Stress is een natuurlijk proces dat je lichaam in korte tijd klaar maakt voor actie als er gevaar dreigt, maar ontstaat ook als we ons zorgen maken of piekeren. Bij stress produceert het lichaam drie stoffen namelijk Cortisol, adrenaline en noradrenaline. Cortisol verhoogd het suikergehalte waardoor het lichaam meer energie beschikbaar heeft. Adrenaline en noradrenaline stellen het lichaam in staat om extra inspanningen te verrichten. Dit staat bekend als de ’fight and flight’ of te wel de ’vecht en vlucht’ reactie. Langdurige stress kan lichamelijke klachten veroorzaken en kan leiden tot een burn-out. Een burn-out heeft gevolgen zoals Rusteloosheid, Concentratieprobleem, lichamelijke klachten en vergeetachtigheid. Ook een hoge bloeddruk, verslaving en een hartaanval kunnen gevolgen zijn van een burn-out. Als je met klachten van deze verschijnselen naar de dokter gaat kan die je verwijzen naar een psycholoog. Hij zal proberen de oorzaak van de burn-out te achterhalen en als nodig depressiviteit tabletten te geven.

Negatieve en positieve stress

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je stress die ontstaat door een hoge werkdruk, relationele stress, overspannen na een drukke werkdag, financiële stress, stress ontstaan door ziekte of overlijden van een goede vriend of naaste familie lid. Naast de negatieve stress is er ook positieve stress. Een examenstress is hier een voorbeeld van, het stelt je in staat om je beter voor te bereiden om falen te voorkomen. Ondanks stress niet te voorkomen is kun je activiteiten uitvoeren om een leven met minder stress te hebben. We noemen vijf van deze technieken die je kunt gebruiken op.

Agenda bijhouden

Te hoge werkdruk kunnen veel oorzaken hebben. Zo kan een slechte relatie met je leidinggevende of geen overzicht van de dagelijkse taken werkzaamheden, waardoor je geen prioriteiten kunt stellen van welke zaken eerst moeten worden aangepakt. Om dit op te lossen moet je eerst een agenda bijhouden waarin  de “To Do” per dag worden opgesomd. Vervolgens kun je de taken naar prioriteit nummeren.  Als de een van de activiteiten niet zijn gehaald kun je deze de volgende dag als prioriteit nummer 1 aangeven.

Relax dagje

Wanneer de druk hoog wordt krijg je meestal hoofdpijn. Dit zijn de eerste tekenen van stress.Je kunt dan even het werk neerleggen. Maar je kunt ook een volle dag relaxen. Ga naar een buitenplaats waar je van de natuur mag genieten. Of doe maar een geur kaars aan of luister naar ontspannen muziek. Doe iets wat jij prettig vind, hopelijk kun je volgende dag je werk lekker oppakken.

Denken in het nu

Soms piekeren we omdat we ons zorgen maken om de toekomst of het verleden. Maar dat kun je liever achterwegen laten en je concentreren op zaken die nu in het heden een rol spelen. De zaken in het heden kun je makkelijker aanpassen dan zaken van het verleden. Als je de zaken nu goed en ontspannen aanpak kun je stress situaties van de toekomst vermijden.

Luister naar je lichaam

Jouw wonderbaarlijke lichaam geeft je signalen als zaken te veel worden. Hoofdpijn, duizigheid, lichaamspijnen kunnen symptomen zijn van stress. Als je deze verschijnselen merkt kun je liever stoppen met waarmee je bezig ben en gaan ontspannen door bijvoorbeeld te gaan bewegen

Telefoon uit

Soms is onze telefoon onze oorzaak van stress. Of soms heb je nou net een dagje voor jezelf, totdat je een telefoon binnenkrijg met een de vraag een klusje uit te voeren. Waardoor je in de plaats van een relax dag dan toch een werkdag heb.

Als je deze tips in acht neem dan kun je een leven met minder stress leiden. Want zoals eerder is aangehaald kan langdurige stress een burnout met onnodige gevolgen veroorzaken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *