Zo creëer je een duurzame keuken

Duurzaam leven is goed voor je lichaam, geest en je portemonnee. En ook de planeet wordt er blij van. Om duurzaam te leven hoef je echt niet je hele levensstijl om te gooien. Doe het stap voor stap. Iedere verbetering telt! Begin bijvoorbeeld met de keuken. Ga voortaan bewust(er) om met voedsel en apparaten zodat je minder afval produceert en vers eet. Lees verder en ontdek hoe je je keuken snel, betaalbaar en makkelijk omtovert tot een ecofriendly en gezonde leefomgeving.

Energiezuinige apparaten

Een ecofriendly keuken bestaat naast duurzaam voedsel ook uit milieuvriendelijke elektrische apparaten. Zorg dat de koelkast, vaatwasser en vriezer minimaal energielabel A++ (oud energielabel) of B/C (nieuw energielabel per 1 maart 2021) hebben. Deze apparaten verbruiken het minst. Dit is goed voor het milieu én je portemonnee. Maar hoe zuiniger in gebruik, hoe duurder het apparaat vaak is. Komt het financieel even niet uit om je koelkast, vaatwasser of vriezer te vervangen? Huur een duurzaam apparaat via een abonnement bij bluemovement bijvoorbeeld. Slim, want zo heb je geen hoge aanschafkosten en kun je snel duurzaam afwassen, koelen of vriezen. 

Maak het zelf! 

Zelf voedsel maken is duurzaam en gezond, want geen toegevoegde conserveermiddelen. Bovendien is ook lekker en het geeft een gevoel van trots. Dat heb je toch maar even gedaan! Ideaal om zelf te maken; 

  • Kruidenolie met olijfolie en verse kruiden
  • Smaakjeswater met verse munt en citroen
  • Veggieburgers op basis van kikkererwten en zoete aardappel
  • Ijs met banaan als basis en fijngehakte dadels

Of wat dacht je van lekkere basics zoals pesto, pindakaas, bietenspread of mayonaise. En met een keukenmachine is het zo gepiept. 

Voorkom voedselverspilling

In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per jaar weg. Dat kan beter! Vries daarom voedsel in en bewaar het op de juiste plek in de koelkast. Omdat de temperatuur in de koelkast niet overal gelijk is en het ene voedsel het andere niet is, is het slim om na te denken waar je wat legt. Zo blijven vitamines en smaak lang(er) behouden.

Ook handig; maak een weekmenu. Omdat je vooraf bedenkt wat je gaat eten kun je slimmer inkopen en gooi je automatisch minder weg. Vind je dat lastig? Neem een abonnement op een maaltijdbox. Je kiest per week wat je lekker vindt en het wordt afgemeten bezorgd. 

Of koop eten via de Too Good to Go app. Deze handige app checkt op basis van je postcode waar je eten met korting kunt kopen bij jou in de buurt. Zo voorkom je dat winkels eten weggooien. Jouw beloning: vers eten voor minder geld.

Milieuvriendelijk gebruik

Energiezuinige apparaten is 1 ding, hoe je ermee omgaat is een tweede. Pak je boter uit de koelkast? Laat de deur niet open staan terwijl je je broodje smeert. Was je snel iets af met de hand? Laat de kraan niet onnodig lopen. Dit ligt allemaal voor de hand, maar ongemerkt gebeurt het toch. Heb je een vaatwasser? Zorg ervoor dat de vaatwasser altijd vol is als je hem aanzet. Dit is duurzamer dan hem half gevuld laten draaien.

Duurzaam bewaren

Ondanks dat je Tupperware vaker dan 1x kunt gebruiken is het niet heel milieuvriendelijk, want het is gemaakt van plastic. Bewaar voedsel liever in potten, blikken of doosjes gemaakt van glas of RVS. Dit kun je vaker gebruiken. Bovendien is het gemaakt van duurzaam materiaal en houdt het voedsel lang goed.

Potje jam leeg? Maak het schoon en gebruik het om losse thee, kruiden of ander voedsel in te bewaren. Zo hoef je geen bewaarblik te kopen en geef je bestaande spullen een tweede leven. Vergeet plastic boterhamzakjes of folie, kies Bee’s Wrap. Dit ecofriendly alternatief voor plastic is ideaal voor het bewaren van kliekjes of om je lunch in te verpakken.

Veel voedsel wordt in de koelkast of vriezer bewaard. Door deze apparaten te huren ben je extra duurzaam bezig. Want witgoedverhuur is niet alleen goed voor je portemonnee (geen hoge aanschafkosten), maar ook voor het milieu. Merken die apparaten verhuren lappen het apparaat na de verhuurperiode weer op tot zo goed als nieuw of ze recyclen onderdelen ervan. Zo hoeven er geen nieuwe apparaten geproduceerd te worden. En dit scheelt enorm veel afval en CO2-uitstoot. Gezond voor mens en wereld!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *