Simpele stappen om gezond te eten

In principe kent een ieder het belang van voeding. Voeding is nodig wil je dat je lichaam goed functioneert. Voeding of voedingsmiddelen is datgene wat de mens nodig heeft om te leven. Door voeding krijgt het lichaam alle nodige voedingsstoffen. Deze  hebben verschillende functies voor het lichaam. Brand- bouw-beschermende en reserve stoffen leveren elk een bijdrage aan het menselijk lichaam. Zo zorgt brandstof voor energie om goed te kunnen functioneren, bouwstoffen zorgen ervoor dat we gaan groeien en ook de ontwikkeling en herstel van het lichaam. Beschermende stoffen heeft zoals de naam het al zegt een beschermingsmechanisme. Reserve stoffen daarentegen worden opgeslagen in het lichaam.  Voedingstoffen worden onderverdeeld in 6 grote groepen namelijk Eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. In de verschillende voedingsmiddelen die we eten komen de voedingsstoffen gecombineerd voor. In geen enkel voedingsmiddelen komt alle nodige voedingsstoffen voor. En omdat ons lichaam al die stoffen nodig heeft zijn er regels om de stoffen naar binnen te halen. Als die regels worden toegepast spreekt men van gezond eten. Wat is dan gezonde voeding?

De schijf van vijf

Hebben jullie al eerder gehoord van de schijf van 5? In de schijf van 5 staan de regels om gezond te eten. Dit hulpmiddel geeft aan hoeveel van welke hoeveelheden voeding iemand nodig heeft om gezond te eten. De schijf van vijf is opgedeeld in vijf vlakken waarbij elke kleur 1 vlak bespreekt. De groene vlak geeft aan dat je per dag op z’n minst 250 gram groenten moet eten en 200 gram fruit. Groenten en fruit zijn niet hetzelfde, dus ons lichaam heeft beide nodig. Het groene vlak is opgedeeld in twee delen namelijk groenten en fruit. Groenten en fruit zitten vol vitamines die ons beschermen tegen ziektes. Vitamines spelen een rol bij de groei, herstel en goed functioneren van het lichaam.

Oranje staat voor het eten van zuivelproducten. Deze producten bevatten koolhydraten die voor energy zorgen. Het beste is volkoren zuivelproducten te eten omdat die je minder snel een honger gevoel krijg.

Roze staat voor het eten van melk en vleesproduct, omdat ze veel eiwitten bevatten.  Dit vak geeft de gelegenheid om te kiezen tussen plantaardige eiwitbronnen als dierlijke eiwitbronnen of een combinatie van die twee is ook mogelijk.

Heel klein in het geel is staat vetten. Ondanks vet als een boosdoener wordt gezien is dit belangrijk voor uw gezondheid. Vet is een bouwstof als een brandstof voor ons lichaam.

Dranken staat met blauw. Voor het uitkiezen van dranken is het belangrijk een drank uit te kiezen die geen of weinig zoet bevat. Water is de beste dorstlesser, omdat het niet alleen geen calorieën bevat maar ook geen andere stoffen. Verder is water goed voor het reinigen van het lichaam en het vervoeren van de vitamines en mineralen door het lichaam. Veel water drinken is ook goed om het lichaam te reinigen.

Behalve de vijf kleuren of groepen van voeding zijn er dingen die niet voorkomen. Snacks, snoepjes, alcohol, ice cream, fast food en andere lekkernijen mogen wel gebruikt worden, maar in kleine mate en niet te vaak.

Regels van gezond eten.

Om simpel gezond te eten moeten wij gewoon vijf stappen volgen.

Gevarieerd

Geen enkel voedingsmiddelen heeft alle nodige voedingsstoffen. Het is daarom nodig om gevarieerd te eten, dus elke dag een andere groenten of fruitsoorten eten. Ook uit de andere vakken van de schijf van 5 moeten wij verschillende voedingsmiddelen kiezen.

Niet teveel en beweeg

Gezond eten bestaat niet alleen uit eten, maar ook bewegen is hier een onderdeel van. Gebruik van overmatig koolhydraten en vetten kunnen zorgen voor overgewicht met als gevolg hart en vaat ziektes en diabetes.

Minder verzadigd vet

Ons lichaam heeft vetten nodig, maar we moeten letten op de soort. Verzadig vet is ongezond en moeten daarom vermeden worden.

Veel groente, fruit en brood

Deze voedingsmiddelen kunnen in ruimere mate worden gegeten. Ze bevatten in verhouding weinig calorieën, veel verschillende voedingsstoffen en geven een verzadigd gevoel. Hierdoor wordt minder snel gekozen voor calorierijk tussendoortjes. Bovendien verminderen ze het risico op chronische ziekten en bepaalde vormen van kanker.

Veilig

Veiligheid is een belangrijk aspect van gezond eten. De manier waarop we voeding bereiden en bewaren kunnen ons ziek maken. Dit kan voorkomen worden door voeding hygiënisch te bereiden en bewaren.

Ingrid

View more posts from this author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *